11, 12 en 13 februari 2025 | Evenementenhal Hardenberg 

Schréder met Duurzaamheid en Smart op Openbare Verlichtingstraat

‘Duurzaamheid’ en ‘Smart’ zijn de twee grote thema’s waarmee Schréder, expert in lightability, deelneemt aan de Openbare Verlichtingstraat op Infra Relatiedagen 2023. Marketing Manager Andry Schol van Schréder vertelt: “Gemeenten willen letterlijk snel kunnen schakelen naar meer of minder licht, bovendien spelen duurzame lichtoplossingen daarbij een steeds grotere rol.” Infra Relatiedagen wordt op 7, 8 en 9 februari gehouden in Evenementenhal Hardenberg.

Schreder - Farsum

Op de Openbare Verlichtingstraat presenteren tien top verlichtingexperts de belangrijkste innovaties. Schol schudt ze uit zijn mouw: “Met onze projecten zijn we in veel gemeenten actief. Van Farmsum, onder de rook in Delfzijl, tot aan Rotterdam. Gemeenten willen hun verlichting kunnen dimmen als de situatie daarom vraagt. Ze willen bovendien snel kunnen schakelen. Als er een inbraak is op een industrieterrein moet de verlichting in no time naar maximaal gedraaid kunnen worden. Als er geen publiek op straat rondloopt, moet de verlichting teruggebracht kunnen worden tot een uit veiligheidsoogpunt minimaal niveau. Net zo makkelijk wil de gemeente verlichting naar maximaal kunnen draaien als het uitgaanspubliek naar huis gaat.”

“Daarnaast zien we”, gaat Andry Schol verder, “dat gemeenten kijken hoe ze duurzaam met verlichting kunnen omgaan. Daarvoor bieden we Retrofit oplossingen. Bestaande armaturen kunnen we voorzien van LED waardoor je al fors op de kosten bespaart. Bovendien geef je bestaande armaturen op die manier een tweede leven. We hebben op dat gebied een aantal projecten lopen, waarvan één in Rotterdam.”

Andry Schol
Andry Schol

Lichtmanagement

Op de Openbare Verlichtingstraat presenteert Schréder het EXEDRA systeem. Dit valt in de categorie Smart. Andry Schol: “Schréder EXEDRA is een open lichtmanagementsysteem dat super gebruiksvriendelijk is. Het biedt natuurlijk de basisfuncties, zoals een overzichtskaart waar al je masten staan. Groen is goed, in het geval van oranje werkt het armatuur nog maar kan er wellicht een instelling geoptimaliseerd worden. Is een mast rood dan brandt deze niet en is actie vereist.”

Maar EXEDRA gaat veel verder. In de kern is het een platform waar nu al van alles op gekoppeld kan worden. Dit is mogelijk door de open structuur waaruit het platform is opgebouwd. Het ondersteunt bijvoorbeeld standaarden als TALQ en ZD4i die cruciaal zijn voor de toekomst van verbonden verlichting. Bovendien zit EXEDRA boordevol met vernieuwende functies. Zo kun je onder meer met FlexiWhite (Dali DT8) spelen met de licht temperatuur, hierdoor kun je de verlichting fauna-vriendelijk maken, zodat vleermuizen in de stedelijke omgeving niet gehinderd worden. Of bijvoorbeeld een fietspad waarbij de verlichting op basis van sensoren met je meebeweegt. Het systeem werkt niet alleen met onze eigen armaturen, maar ook met die van andere merken.”

Dertig procent besparing op energie

Zo’n eigen armatuur is Flexia, waarmee Schréder onlangs in het Groningse Farmsum een project heeft opgeleverd. Schol: “Met de overstap naar Flexia armaturen bespaart de gemeente Eemsdelta dertig procent energie op de openbare verlichting. De installatie is voorzien van een dimschema in beheer van de gemeente. Je kunt deze armaturen modulair opbouwen, waardoor er unieke verlichtingsoplossingen kunnen worden samengesteld.” Schréder behoort wereldwijd tot de grote spelers op de openbare verlichtingsmarkt. Dit van oorsprong Belgische bedrijf heeft innovatiecentra in Portugal en in het hoofdkantoor in het Belgische Luik.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top