Het bouwteam wordt als contractvorm al enige jaren toegepast in GWW en neemt de laatste tijd een enorme vlucht. Ontwikkeld als ideale balans tussen controle en coördinatie legt het niet alleen onderlinge afspraken en verantwoordelijkheden in een vroeg stadium vast, maar zorgt het ook voor afstemming en inbreng van waardevolle kennis tijdens de ontwerpfase. Een ontwikkeling die door Mous Waterbeheer wordt toegejuicht.
Voor de uitvoering van projecten die onder de aanbestedingswetgeving vallen zijn diverse contractvormen opgesteld, inclusief de juridische kaders in voorwaarden voor de uitvoering. Binnen traditionele samenwerkingsconcepten zijn verantwoordelijkheden middels harde lijnen gescheiden. De geïntegreerde samenwerkingsconcepten Design & Construct en Turnkey concepten leggen meer verantwoordelijkheden bij de opdrachtnemer neer en biedt ruimte voor een gezamenlijke aanpak voor VO en PvE. Bouwteam valt tussen deze beide vormen. Wat is het? Waarom zouden partijen voor deze vorm kiezen? En hoe past Mous Waterbeheer de principes van bouwteam toe voor alle projecten?
De juiste samenwerkingsvorm voor het werk
Elke samenwerkingsvorm heeft zijn sterke punten, maar net zo zeer ook beperkingen of zelfs valkuilen. Een voorbeeld. Binnen de traditionele samenwerkingsconcepten is de opdrachtgever verantwoordelijk voor alle fasen tot (en met) de werkvoorbereiding; opdrachtnemer voert vervolgens uit. Klaar. Helder. Van samenwerking en uitwisseling van kennis is geen enkele sprake. Voor kleine projecten en storingswerkzaamheden best een geschikte samenwerkingsvorm, voor complexere werken echter buitengewoon ongeschikt. In het bijzonder in combinatie met de laagsteprijsstrategie die jarenlang is gevoerd blijkt deze werkwijze nu funest uit te pakken. Het is terug te zien in de kwaliteit van de infrastructuur. Gebrek aan samenwerking en waardering van kennis in combinatie met de laagsteprijsstrategie heeft geleid tot … Lees het artikel op onze website via onderstaande URL: