Om graafschade bij reconstructiewerkzaamheden en/of aanleg van ondergrondse systemen te voorkomen, voeren wij detectieonderzoek uit. Kabels en leidingen in openbaar gebied zijn geregistreerd vanuit de WIBON (Wet Informatie-uitwisseling Bovengrondse en Ondergrondse Netten en netwerken). Voorafgaand aan een mechanische grondroering is het sinds oktober 2008 verplicht om een KLIC-melding te doen bij het Kadaster. Geregistreerde kabels en leidingen binnen het reconstructiegebied worden digitaal beschikbaar gesteld.
Tijdens het detectieonderzoek worden de gegevens uit deze KLIC-melding geverifieerd. Tevens wordt nagegaan of er binnen het gebied ‘onbekende’ kabels/leidingen aanwezig zijn. We stemmen de inzet en de mogelijkheden van detectietechnieken af op de wens van de opdrachtgever aangaande plan van aanpak, techniek, nauwkeurigheid, dieptebereik en verslaglegging.
Voor de detectie van kabels en leidingen worden in het veld metingen uitgevoerd met zowel grondradar- als radiodetectiesysteem. Indien nodig worden deze metingen uitgebreid met proefsleuven. Met behulp van beide systemen worden afwijkingen in de bodem gedetecteerd omdat deze een andere reflectie of elektrisch veld veroorzaken dan het omringende materiaal.
Sinds 1998 zijn wij gespecialiseerd in het uitvoeren van onderzoeken met grondradar. Denk hierbij aan:
– Civiele metingen (bepaling asfalt- en fundatiediktes);
– Detectie holle ruimten;
– Vrijgavemetingen;
– Onderzoek naar de aanwezigheid van boomwortels.